Enneagram PDF Afdrukken E-mail

 


ENNEAGRAM ALGEMEEN

Het Enneagram is een eeuwenoud model met vele toepassingen,. Het meest bekend is het enneagram als psychologisch model, met 9 karakters, met typische eigenschappen, verdedigingsmechanismen, diepere motivaties en gedrag.

Hoe we ons gedragen en waar we tegenaan lopen kunnen we vaak nog wel zien, maar weten wat de onderliggende oorzaken zijn, zodat we daadwerkelijk vrije keuzes hebben en kunnen veranderen, dat inzicht hebben we niet altijd.

Door dit inzicht te verkrijgen is het mogelijk om vele communicatieprocessen makkelijker te laten verlopen en conflicten tot een minimum te beperken. Als je immers weet waarom je op een bepaalde manier reageren, dan is er veel sneller begrip voor je handelen.

Veel minder bekend is het Enneagram als Procesmodel. Een krachtig middel om processen in kaart te brengen en inzicht te krijgen. Iedere verandering is een proces waarbij 9 stappen doorlopen moeten worden. Je kunt helaas geen stap overslaan. We kunnen veel zelf, maar er zijn invloeden van buitenaf nodig om een proces te kunnen voltooien. Door inzicht te krijgen in het Enneagram Procesmodel is het mogelijk om een antwoord te krijgen op de vragen waarom zaken niet af komen, of waarom nota's in de kast blijven liggen of  waarom het resultaat van een project toch net niet dat is wat iedereen er van verwacht had.

Het Enneagram Route naar zelfbewustzijn. Het menselijk gedrag zit vreemd in elkaar. Zo horen mensen bij een zelfde groep; we lijken allemaal hetzelfde maar zijn toch allemaal verschillend. Ieder mens is uniek. Als je om je heen kijkt en luistert dan is snel duidelijk dat we zoeken naar wie we werkelijk zijn. Klinkt vreemd, maar ieder mens heeft een psychologisch zelf en een essentieel zelf. Je psychologische zelf is wie je speelt, je essentiele zelf is wie je in werkelijkheid bent. Al voor je geboorte liggen een groot aantal zaken vast. Een deel van de weg die je moet gaan is al uitgestippeld. Ieder mens heeft een vrije wil, dus de invulling mag je zelf in de hand nemen. Door invloeden van buitenaf en de vertaling die de mens daaraan geeft word je psychische zelf gevormd. Het zal duidelijk zijn dat zelfontplooiing pas tot stand kan komen als je weet wie je werkelijk bent, dus vanuit je essentiele zelf. Dat wat je in de jaren gevormd heeft is het meest bekend en vertrouwd. Aan de ene kant geven we dit niet graag op maar aan de andere kant kan het voelen alsof je nooit helemaal jezelf kan zijn. Het Enneagram als persoonlijkheidsmodel Het Enneagram is een fantastisch instrument om veel van jezelf of van anderen te weten te komen. Het Enneagram is een eeuwen oud wiskundig en psychologisch model voor persoonlijkheidstypologie dat in Amerika op een groot aantal universiteiten wordt gedoceerd aan de faculteit psychologie. Het model geeft op een diep niveau inzicht over (onbewust) gedrag. Het gedrag is het uiterlijk, het gaat om het innerlijk. Om gedrag te kunnen veranderen moet je het mechanisme dat de verandering tegenhoud aanpakken.   Emotioneel Evenwicht (EE)   Deze methode is ontwikkeld om emoties, die een lichamelijke of geestelijke blokkade vormen, op te sporen en op te lossen. Door de aandacht te richten op deze gevoelens, gaan we openstaan voor de intenties van onze geest. Wat daarbij in de weg staat, is het verleden. Onverwerkte zaken houden onze voortuitgang tegen. Dit gebeurt doordat we onze elektrische circuits letterlijk afsluiten.
Er bevinden zich veertien meridianen (energiebanen) in ons lichaam die de
energie verdelen over het gehele lichaam. Soms raakt die energie geblokkeerd
en ontstaan er problemen. EE richt zich uitsluitend op de gevoelens en niet op
onze gedachten over gevoelens.
Velen van ons hebben last van angst, boosheid,onzekerheid en eenzaamheid. We weten niet altijd raad met onze gevoelens en emoties en als dit lang aanhoudt, kunnen we er letterlijk ziek van worden en allerlei lichamelijke klachten krijgen.
We gaan er van uit dat Ieder ziektesymptoom, of dat nu fysiek of psychisch is, ons een specifieke boodschap te vertellen heeft. Het gaat erom deze boodschap te ontcijferen, te aanvaarden en te gebruiken voor ons persoonlijke groeiproces. Als we de boodschap eenmaal hebben begrepen, is er geen noodzaak meer die te bewaren, we kunnen haar dan loslaten. Emotioneel Evenwicht is een uiterst effectieve technieken om je te bevrijden van beperkende en ongewenste emoties zoals oud zeer, trauma, angsten en fobieën. De techniek is uiterst praktisch, effectief en voor iedereen te gebruiken (vooral voor kinderen, ongeacht de leeftijd). De EE techniek is een nieuwe manier om van je klachten af te komen, het lijkt op een soort emotionele acupressuur die werkt in 85+% van de gevallen bij trauma en fobie. Je ont-spant letterlijk de emotie en de emotie lost op.

EE werkt!!!, maar hoe kan het werken?

lees verder  

BACH BLOESEMS

 De Bach Bloesem Remedies zijn genoemd naar hun ontdekker dr. Edward Bach.
Het zijn 39 verschillende remedies, die gemaakt zijn van planten, struiken en
bomen. Samen vormen ze een natuurlijke behandelmethode, die ondersteuning
geeft bij een groeiproces. De Bach Bloesem Remedies hebben geen bijwerkingen
en kunnen onbeperkt gebruikt worden. Daardoor zijn ze geschikt voor baby's,
peuters, kleuters en oudere kinderen. Ook volwassenen hebben er baat bij.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
De Bach Bloesem Remedies helpen om de positieve dingen in iemand naar boven
te halen en om nare gevoelens te verwerken of ermee om te leren gaan. Je
wordt je meer bewust van zijn gedachten en gevoelens. De Bach Bloesem
Remedies helpen om van binnen uit te veranderen. De remedie helpt om uit een patroon te komen. Ook een gedragspatroon van een kind/volwassenen, dat
gebaseerd is op een vroegere gebeurtenis, bijvoorbeeld een geboortetrauma,

een ziekenhuisperiode, een scheiding of het overlijden van een dierbaar persoon of
huisdier, kan veranderen met behulp van de Bach Bloesem Remedies.

Met behulp van de spiertest ( toegepaste kinesiologie) wordt uitgezocht welke Bach Bloesem Remedies iemand nodig heeft. Deze worden vermengd in een flesje met een druppelaar, zodat het kind/volwassenen de remedies zelf kan nemen op momenten dat het nodig is.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


<!--[endif]-->
 
< Vorige

 

  Home | Contact | Zoeken | Wie is Irene? | Individuele coaching | Enneagram | Eik therapie | Mind | Body | Spirit | Werken in groepen | Remedies en Essences |
constructor of this site